top of page
Greek cat

2024 - Het jaar van de kat 

Wie zich verdiept in de Chinese horoscoop denkt misschien dat ik het verkeerd voor heb: in februari luiden ze in China immers het jaar van de draak in. Maar het gaat mij hier om een fotoproject om de levenskwaliteit van katten te verbeteren. Katten zijn samen met honden het meest voorkomende huisdier, maar er zijn er nog steeds heel veel zonder een thuis.

 

Katten kunnen twee keer per jaar een nestje hebben, met vier tot zes kittens. De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet aan. Elk jaar worden in België alleen al duizenden katten geëuthanaseerd. Sterilisatie is dus wel degelijk in het belang van de kat. Het overlaten aan “moeder natuur” zou dramatische gevolgen hebben.

Gelukkig zijn er organisaties die zich voor katten inzetten. Om die te steunen, maakte ik een fotoreeks van zwerfkatten op Griekse eilanden. Die reeks wordt vanaf 2024 tentoongesteld (meer info volgt nog). Het verschil in levenskwaliteit voor de dieren is sterk verschillend op eilanden waar een organisatie actief is die zich over de gezondheid van de katten ontfermt (vaccineren, steriliseren), versus waar dat niet het geval is. De winst op de verkoop van de foto’s en erop gebaseerde postkaarten gaat naar zo’n organisatie(s).

night village

Between sunset
and sunrise

Tentoonstelling in Galerie De Feniks, Langestraat 93 in Oostende.
 

Van 19 tot en met 29 oktober 2023 - 4 fotografen 

De fotoreeks van Gwenny Cooman bevat avond- en nachtbeelden. Ze maakt zowel gebruik van natuurlijke bronnen als van lichtpollutie om sfeer in de beelden te brengen.  

Between sunset and sunrise

zeewacht
spring.jpg

ExpOzee - huidhonger (2023)

Vernissage zaterdag 25 maart om 20u.
Alle dagen open van 26 maart tot 23 april, van 10u tot 18u.
OC d’Annexe, Leopoldlaan 24, 8420 De Haan

In het voorjaar van 2023 organiseert Kunstplatform ARTslag de tentoonstelling EXPoZEE met gastcurator Hans Defer en diverse deelnemende kunstvormen en kunstenaars?

 

Huidhonger betekent letterlijk het (onvervuld) verlangen naar aanraking. Het gaat over liefde en hunkering, over het geheugen van het lichaam.

De foto's waarmee Gwenny Cooman deelneemt beschouwen de relatie tussen mens en dier die sinds de domesticatie van dieren sterk geëvolueerd is. De helft van de Belgen heeft een huisdier, katten en honden voorop. Veel mensen hebben een innige band met hun huisdier. Een hele industrie aan voeding, speeltjes en verzorging ontwikkelde zich. Katten of honden worden ook steeds meer in de zorg ingezet, omwille van hun positief effect op de oudere of zieke. Het aaien van een dier vermindert de eenzaamheid, ervoor zorg dragen geeft een zinvolle invulling aan de dag.

 

De relatie met dieren is helaas ook vaak minder gunstig. Dieren worden ingezet als waren ze objecten om mensen te dienen. Veel mensen houden van hun huisdier, maar hebben geen problemen met het eten van een biefstuk. Door de afstand tussen het dier en het voedingsproduct, zijn we ons onvoldoende bewust van het lijden en de barre omstandigheden waarin dieren gekweekt worden.

Mijn foto’s focussen op de bijzondere band die kan ontstaan tussen mens en dier, met liefde, vertrouwen en vriendschap. Want geen mens, maar ook geen dier, zou onnodig mogen lijden.

Oostende oogst in beeld, focus op de landbouw (2023)

15 maart 2023 - 9 mei 2023
Nieuwe Gaanderijen Oostende

bijenbrood

27,32 nachten en 2,25 dagen
(2022)

Van 13 maart 2022 tot en met 1 mei 2022 in LokArtes (Veldstraat 58, Lokeren)

De opening van de expo was gekoppeld aan de voorstelling van de dichtbundel 'Vaders die rouwen' van Carmien Michels.

De finissage vond plaats op 1 mei met een lezing door filosoof Johan Braeckman over het thema van de expo, wetenschap en bijgeloof.

27,32 nachten

De fascinatie voor de maan gaat vaak gepaard met mythen en bijgeloof. We zien zowel verwijzingen naar bestaande effecten van de maan als naar bijgeloof of fictie, zoals de was die zou verkleuren bij volle maan of de link met waanzin (lunatisme of maanziekte).

De foto’s wekken ook een gevoel van vervreemding op. Zijn de ruimtevaarders wel van deze planeet? De periode waarin de foto’s tot stand kwamen, 2020-2021, versterkt het vervreemdingseffect. De pandemie zorgde in vele gevallen voor een grotere isolatie, alsook voor een sterke polarisering en de aanwakkering van complottheorieën. Het belang van wetenschap was misschien nooit duidelijker, en toch staat ze dezer dagen onder druk. Het geloof dat nooit een mens de maan bezocht, is overigens een van de meer hardnekkige complottheorieën.

2,25 dagen

Aanvullend en in dialoog met de fotocyclus 27,32 nachten, werden foto’s van de natuur tentoongesteld. We zien de bloemen en landschappen in de winter, waar het licht toch doorheen breekt. 

expo lokeren
slordig met geluk

27,32 dagen 
(2021)

An exhibition inspired by the moon, space, science and superstition. Watch the trailer.

De maan spreekt tot de verbeelding. Net als ruimtevaart. Deze fotoreeks is geïnspireerd door beide. 28 foto’s in een ritme van verduistering volgens de cyclus van de maan. Een reflectie over de zin en onzin rond de maan en ruimtevaart.

Inleiding door Belgisch ruimtevaarder Dirk Frimout op de openingsavond 6 augustus.

 

De tentoonstelling kan bezocht worden van 6 tot 22 augustus 2021 in O.666, Hendrik Baelskaai 27, 8400 Oostende (gratis toegang). Geopend vanaf 13 uur tot sluiting van de bar ter plaatse omstreeks 23 uur, gesloten op maandag.

Een catalogus bij de tentoonstelling is beschikbaar. Deze bevat een voorwoord door filosoof Johan Braeckman, alle foto's en duiding. Gelimiteerde en genummerde oplage.

Lees hier een recensie door Guido Lauwaert.

dirk frimout en gny

Cities don't seek shelter when it rains
(2020)

Steden schuilen niet wanneer het regent - Cities don't seek shelter when it rains (Feb 2020 - March 2020 at De Corridor, Olmenlaan, Wetteren).


Finissage (postponed due to Covid from March to Sept): Friday September 4th 2020

Here you can read the speech of Dorian van der Brempt at the opening of the exhibition (in Dutch).

For the finissage, Yves Schelpe created a movie with soundtrack, inspired by the photography of Gwenny. Watch the trailer.

From the press:

Belgian photographer GNY (aka Gwenny Cooman, also known for her work in the band Mildreda) collaborated with artist and musician Yves Schelpe of Psy’Aviah for her exhibition's finissage titled 'the earth keeps spinning without being noticed'.

 

Yves wrote a dark ambient soundtrack and movie inspired by her work that played during the exhibition, reinforcing the atmosphere of the photographs, adding a unique sonic dimension to the exhibition, giving tones of hope and peace, but also of darkness and melancholy highlighting the contrasting sides of city and nature. The movie he made mirrors her photography.

Check out the interview in Side-Line with Yves and Gwenny.

.

That soundtrack, “The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed”, is out now on Alfa Matrix as a download album (via Bandcamp) or as streaming via Spotify.
Good to know, the Belgian national radio Klara already broadcasted one track from the album: 'The Escalator'.

psy'aviaf gny.jpg
hond psy.jpg

We were also picked up in the news of Sonic Seducer (November 2020).

sonic seducer 1.jpg
sonic seducer 2b.jpg
sonic seducer 3.jpg

Xavier Kruth interviewed Yves Schelpe (Psy'Aviah) and Gwenny Cooman (aka GNY) for Dark Entries.

Read the entire interview (in Dutch) here.

"'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' is het resultaat van een merkwaardige samenwerking. GNY alias Gwenny Cooman maakt al sinds jaar en dag foto's van desolate steden en ingetogen natuur. Eerder dit jaar kon ze met haar werk exposeren onder de noemer 'Steden schuilen niet wanneer het regent'. Ze nodigde zowaar Yves Schelpe van Psy'Aviah uit om een heuse soundtrack te schrijven bij haar tentoonstelling. Er ontstond zelfs een film van bijna anderhalf uur, met muziek van Schelpe."

bottom of page